Kampaň 2016

Kampaň, ako my vinári a vinohradníci nazývame obdobie oberačky a spracovania hrozna je v plnom prúde. Toto obdobie  je ako majstrovstvá, ako záverečný turnaj po práci, príprave, akoby po celoročnej kvalifikácii na tento vrchol sezóny. 

Sezónu poznačili jarné mrazy. Tu sa ukázalo prečo naši predkovia umiestnili vinohrady do kopcov. Naše polohy na sväto jurských svahoch zostali mrazmi takmer nepoškodené. Týka sa to najmä bielych odrôd Muller Thuragu, Rizling rýnsky, Tramín červený, Pesecká leanka.

Mrazivý vzduch stiekol zo svahov do nižších polôh a zastavil sa na rovine, alebo v dolinách.  Vinohrady na úpätí svahov a rovinách boli mrazmi postihnuté. Mladé výhonky viniča  boli spálené v rozsahu  20 – 80 %. To jej aj úbytok na úrode z týchto vinohradov. Ide o Alibernet, Frankovku, Zweigeltrebe, Rulandské šedé. Tieto oberačky nás ešte len čakajú.

 

Leto nebolo nijak zvlášť horúce, ani daždivé. Letné počasie prinieslo striedanie teplých dní a chladnejších nocí. Zrážky boli dostatočné a vhodne rozložené v čase. Vývoj nášho hrozna bol pekný, zdravý.

 

         Kampaň sme začali 24.8.2016 odrodou Irsai Oliver. Hrozno pochádza od našich partnerských pestovateľov v Hlohovci a Grinave. Vo Svätom Jure sme začali oberať 7.9.2016 odrodou Muller Thurgau. Pokračoval Muškát moravský,  Sauvignon, Veltlínske červené skoré, Tramín, Pesecká leanka. Hrozno má výberné parametre na výrobu sviežich ľahkých voňavých vín určených na ich pitie v mladom veku. Je zdravé, dostatočne sladké a obsah kyselín je primerane vysoký. Dátum zberu jednotlivých odrôd si určujeme podľa obsahov cukru  a kyselín. V tomto čase cukor v hrozne dozrievaním pribúda a kyseliny klesajú. Tieto hodnoty meriame už 2 týždne pred očakávaným zberom a keď nám hrozno dozreje na požadovanú kvalitu, oberáme. Slnečné počasie nám zatiaľ toto plánovanie nenarušuje.

 

         Ďalšie správy z kampane na pokračovanie.

 

 

Peter Chowaniec

22.9.2016