Zlaté nožnice v šikovných mladých rukách

19.2.2015 sa v jednej malokarpatskej vinici konala celoslovenská súťaž v reze viniča. Zišlo sa 60 vinohradníkov z celého Slovenska, aby si zasúťažili v činnosti, ktorá je pre rast viniča v nasledujúcom roku zásadná. Vinohradník svojim rezom, jeho filozofiou, kvalitou prevedenie určuje viniču jeho rast nielen v najbližšom vegetačnom období, ale aj ďalších rokoch.

Porota tvorená odborníkmi z oblasti vinohradníckeho výskumu a školstva posudzuje nasledovné kritériá : 

  1. Tvar viničového kra po reze. Zachovanie pestovateľského tvaru a výber správneho dreva.
  2. Počet rodivých púčikov, čiže optimálne zaťaženie konkrétneho pňa.
  3. Vyčistenie viničového kra od odumretých a poškodených častí.
  4. Kvalita a technika rezu, čistota a smer rezu.

 

Absolútnym víťazom súťaže Zlaté nožnice sa stal náš zamestnanec Štefan Achberger. Ponúkame vám s ním rozhovor.

P.CH:  Štefan, gratulujem k vynikajúcemu úspechu a ďakujem za výbornú reprezentáciu firmy  a svätojurského vinohradníctva. Pred súťažou ste verili, že to môže byť na umiestnenie na stupni víťazov ?

Štefan : Na tejto súťaži som sa zúčastnil už piaty krát a postupne som naberal skúsenosti a predstavu na čo sa musím pri rezaní zamerať, čo nesmiem opomenúť. Je dôležité dobre počúvať zadanie organizátorov a porotcov, postupovať podľa neho a byť dôsledný aj v najmenších detailoch pri každom koreni.

 

P:CH : To mi pripomína princípy v našej firme. S prenesením zadania do reality nemáte problém J.Aký bol rozdiel v type rezu na súťaži a v reze ktorý používame vo Svätom Jure.

Štefan : Na súťaži sme rezali 5 ročný vinohrad, odrodu Rizling rýnsky. Zadanie bolo na jeden ťažeň s desiatimi očkami a jeden záložný čapík s jedným očkom. Je to spôsob rezu, ktorý pripravuje vinič na kombajnový rez a zber hrozna. Vo Svätom Jure režeme prevažne na jeden ťažeň s 6 – 8  očkami a dvoj očkový čapík na zálohu. V našich kopcovitých vinohradoch a malých terasách aj do budúcna počítame s ručnou prácou.

 

P:CH: Mladý človek, ktorého baví práca vo vinohrade je dnes zriedkavosť. Ako vznikal Váš vzťah k vinici.

Štefan :  Medzi predkami mám veľa svätojurských vinohradníkov a vinárov. Obaja rodičia pochádzajú z vinárskych rodín a vlastníme vinohrady. Od mala som v nich pomáhal. Keď som mal 15 rokov, babka dala rodičom na obrábanie svoj vinohrad. Rodičia mi pridelili 20 árov a vtedy sa začala moja kompletná starostlivosť a zodpovednosť za úrodu hrozna a následné spracovanie aj celej rodinnej úrody v našej pivnici. Som so 6 súrodencov a všetci, aj spolu s rodičmi, si navzájom pomáhame a vymieňame skúsenosti.

 

P.CH. : Viem že okrem moderného vedenia viniča na drôtenke, máte vo svojom portfóliu aj tradičný kolový vinohrad, o ktorý sa staráte. Je to s úcty predkom, snaha zachovať po stáročia tradičný spôsob pestovania hrozna ?

Štefan :  V tom vinohrade som vyrastal a mám ho veľmi rád. Chcem ho zachovať aj ako ukážku namáhavej práce našich predkov, bez prístupu ťažkých strojov. Zároveň z úcty k dedkovi, ktorý žil z vinohradníctva a aj z tohto vinohradu SCHILING a naučil nás vinohradníctvo milovať.

 

P.CH.: Štefan, prajem Vám nech Vás vinohradníctvo a vinárstvo aj naďalej baví ako doteraz. Ste profesionál, tak nech sa Vám a Vašim spolupracovníkom darí  vášeň z vinice prenášať na stoly vďačných milovníkov dobrého vína.

Štefan : Ďakujem pekne a aj ja prajem tejto firme veľa ďalších úspechov.

 

Dobrým zvykom súťaže Zlaté nožnice je, že budúci ročník prebieha vo vinohradoch posledného víťaza. Vďaka Štefanovi budeme spoluorganizátorom súťaže Zlaté nožnice 2016, súťaž bude prebiehať v našich vinohradoch. Vo Svätom Jure tak privítame súťažiacich vinohradníkov z celého Slovenska. Už dnes sa na vás tešíme kolegovia.

 

P.CH. : Peter Chowaniec

Štefan : Štefan Achberger